PerfoTec in Woerden maakt lasers waarmee de verpakkingen worden geperforeerd om beperkt houdbare producten langer vers te houden. Het zorgt voor minder voedselverspilling en maakt energiezuiniger transport van de producten mogelijk.

De onderkant van spruitjes wordt snel bruin en bruine spruitjes blieft de consument niet. Dat zinde Bas Groeneweg van het bedrijf Greensprout niet. Hij onderzocht het proces van dat bruin worden en ontwikkelde in 2004 een technologie die dat rottingsproces aanzienlijk vertraagt. De truc is dat de plastic verpakkingen ademen via minuscule gaatjes die door lasers worden aangebracht. En wat bij spruitjes werkt, kan ook bij andere groenten en fruit werken.
Zo ontstond het bedrijf Perfotec dat deze machines nu over de hele wereld verkoopt. Groeneweg trekt daarvoor de wereld over en heeft begin dit jaar John Koekenbier aangetrokken als directeur.

Kennis van biologie

Koekenbier legt uit dat de techniek veel verder gaat dan simpel gaatjes in plastic folie of bakjes laseren. Daarbij komt kennis van techniek en biologie samen, te beginnen bij biologie. “Vers geoogst fruit en groente ademt. Van binnen wordt het fruit na de oogst omgezet in waterstof, koolstof en energie. Daarvoor neemt het zuurstof uit de omgeving op. Dat is het rijpingsproces.”
“In een afgesloten verpakking zal door dat proces de zuurstofwaarde dalen tot nul en de koolstofwaarde stijgen. Maar de zuurstofwaarde moet ook weer niet naar nul. Dus moet de verpakking een heel klein beetje ademen. Je ziet nu bij verpakkingen in de supermarkt vaak grote gaten in de verpakking. Die zijn echter veel te groot en vooral bedoeld om te voorkomen dat het fruit eruit valt, dus dat werkt niet.”

Perfecte perforatie

De gaatjes zijn 60 tot 90 micron en met het blote oog niet te zien. Bovendien heeft elke soort fruit of groente een andere respiratiewaarde (de verhouding tussen zuurstof, waterstof en koolstof) en zijn er andere luchtwaarden binnen de verpakking nodig. Zelfs binnen de familie van aardbeien heeft iedere soort aardbei weer een andere waarde. Die respiratiewaarden kun je meten, maar het duurde wel drie dagen om betrouwbare meetresultaten te hebben. Wij hebben dan ook een meter ontwikkeld die dat in vier uur kan. Met die uitkomsten kunnen we de perfecte perforatie in de folie maken, zodat het zuurstofgehalte zo ver afneemt en het koolstofgehalte toeneemt dat het product als het ware in slaap valt.”

“De gaatjes zijn 60 tot 90 micron en met het blote oog niet te zien. Er zijn wel andere perforatiemachines, maar die zijn mechanisch. Die kunnen nooit zo klein en exact perforeren als onze machines met laser doen.”

Verlengd

Het natuurlijke proces om de producten in de slaapstand te krijgen, kan twee tot drie dagen duren. “Als dat korter is, zorgt dat er ook weer voor dat de houdbaarheid met nog meer dagen kan worden verlengd. Daarom hebben we ook een machine die sneller de juiste atmosfeer in de verpakking kan blazen.”

De machines van PerfoTec zijn aan te sluiten op grote verpakkingsmachines van voedselproducenten of groothandels van supermarkten.

Voor transport over lange afstanden verkoopt Perfotec kratzakken. Die zijn door de perforatie niet alleen luchtdoorlatend maar ook vochtdoorlatend. De kratzakken zorgen ervoor dat het meeste fruit drie tot vier weken lang vers blijft. Dat heeft allerlei milieuvoordelen. “Met de nieuwe machine kunnen producenten de verpakkingen met de juiste perforatie, in het juiste aantal en van het juiste formaat produceren. Dat scheelt enorm veel plastic. Het wordt ook mogelijk om de voedselproducten niet per vliegtuig, maar per schip te transporteren. Dat scheelt enorm veel CO2-uitstoot.”

Grote spelers

De meeste klanten heeft Perfotec in Engeland en Amerika, de grote spelers in de voedselmarkt. “Maar er staan ook machines in Europa, Azië. Eigenlijk over de hele wereld.”
“Bij ons werken veel jonge, hoogopgeleide mensen die constant bezig zijn met productontwikkeling en innovaties. We hebben veel engineers in dienst, maar we hebben pas geleden ook weer een bioloog aangenomen. Die combinatie van techniek en biologie is fascinerend.”

“Er zijn wel andere perforatiemachines, maar die zijn mechanisch. Die kunnen nooit zo klein en exact perforeren als onze machines met laser doen.”
John Koekenbier, Directeur PerfoTec

For more information:
PerfoTec
Tel: +31 (0)297 25 55 54
Email: info@perfotec.com