(NL) Samen Tegen Verspilling
houdbaarheid-verlengd-Perfo-Tec

HET ONDERZOEKSTEAM VAN PERFOTEC ZORGT VOOR LANGERE HOUDBAARHEID

Het onderzoeksteam van PerfoTec doet onderzoek naar op maat gemaakte verpakkingen waarmee groenten, fruit en bloemen zo lang mogelijk vers blijven. Hierover adviseren ze vervolgens hun klanten. Door de langere houdbaarheid is er minder bederf en dus minder verspilling. Elisa Bongiolatti, Irina Sneyd en Luke Zuijderwijk vormden afgelopen jaar het onderzoeksteam en PerfoTec en Samen Tegen Voedselverspilling zetten hen in de spotlights als ‘verspillingsvrije helden’. In dit artikel deelt PerfoTec hoe verpakkingen kunnen bijdragen aan langere houdbaarheid voor groenten en fruit.

DOOR OPTIMAAL TE VERPAKKEN WORDT VERSHEID ‘GEPAUZEERD’

De eerste twee dagen na de oogst van groenten en fruit zijn cruciaal voor het verlengen van de houdbaarheid. Geoogste producten produceren namelijk gassen. Bij onverpakte producten is de atmosfeer moeilijk stabiel te houden. En door ze hermetisch te verpakken, zorgen die gassen er juist voor dat het product sneller bederft. Ook condens en temperatuurschommelingen zorgen voor een sneller bederf. Ideale verpakkingen met laser microperforatie en opslag op de juiste temperatuur zorgen voor een stabiele atmosfeer waardoor de houdbaarheid wordt verlengd en de kwaliteit behouden blijft. “Als je het product na de oogst op de juiste manier verpakt en bewaart, wordt de versheid van het product als het ware ‘gepauzeerd’, totdat het weer wordt uitgepakt.” Legt Elisa Bongiolatti uit.

ONDERZOEK NAAR DE OPTIMALE VERPAKKING

Bij een optimale verpakking en opslag zijn onder andere de luchtkwaliteit, hoeveelheid vocht en de temperatuur stabiel. Het onderzoeksteam onderzoekt dit en adviseert de klanten hierover. Dit doen ze door het gasniveau van producten te meten en te beheren door een optimaal aantal gaatjes in de verpakking toe te voegen waardoor het product kan ‘ademen’. Met een speciaal meetsysteem, dat is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen University & Research, meet PerfoTec het ideale aantal benodigde gaatjes op de verpakking. Deze informatie bewaart het bedrijf in een kennisbank per soort product zodat ze ook andere klanten hierover kunnen adviseren in de toekomst.

Aan de verpakkingen zelf wordt geen onnodig plastic toegevoegd, het plastic draagt volledig bij aan het behouden van kwaliteit van het product. Ook werken ze aan de ontwikkeling van nieuwe soorten folies. Zo werkt PerfoTec nu onder meer aan het verder reduceren van het benodigde materiaal voor de verpakkingen en nieuwe verpakkingen voor korte transporten.

VOORBEELDEN VAN RESULTATEN

Het onderzoeksteam heeft voor diverse klanten en productgroepen ‘proof of concept’-testen gedaan en de resultaten vergeleken met conventionele verpakkingsoplossingen. De ‘langere’ houdbaarheid door gebruik van laser geperforeerde verpakkingen is de optimale houdbaarheid dat een product van nature heeft na de oogst. Enkele voorbeelden:

  • Blauwe bessen blijven circa 3-4 dagen langer houdbaar dan bij conventionele verpakkingen.
  • Voor sperziebonen is dit circa 4 extra dagen.
  • Voor Europese aardbeien is dit 1-2 extra dagen.
  • De houdbaarheid van ijsbergsla of bindsla (romaine lettuce) is met het aangepaste ‘gas flush systeem’ met 3 dagen langer houdbaar ten opzichte van een standaard gas flush methode.

Daarnaast was er gemiddeld minder gewichtsverlies bij de geteste producten.

*Deze voorbeelden dienen slechts als indicatie van wat er mogelijk is. De resultaten zijn afhankelijk van o.a. de herkomst van het product, de kwaliteit van het product zelf, wat de route door de supply chain is en de temperatuur van de opslag. Dit kan per product en supply chain verschillen.

MEER SAMENWERKINGEN EN CIRCULARITEIT VOOR VOEDSELZEKERHEID

“Met het oog op klimaatverandering kunnen we ons de huidige hoge voedselverspillingcijfers niet veroorloven. De EU was vooral gericht op voedselveiligheid, het is nu tijd om in te zetten op voedselzekerheid,” vertelt Elisa. “Om voedselverspilling op te lossen moet de hele keten meedoen, van producent tot consument. Als meer partijen samenwerken, ontstaan er gesloten circulaire ketens waarmee we verspilling kunnen voorkomen.”

PerfoTec is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling. Kijk ook hier voor meer informatie over Samen Tegen Voedselverspilling.

What is your goal?

Your struggle to keep your produce fresh is history with our solution

Extension of freshness reduces food waste and saves costs. It also brings new storage and transport possibilities. Interested? Contact us.

True Green Life

We Think Ahead

How can we help you?

Name(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.